Koro Kültürü Derneği
  • Hoş Geldiniz
  • Dernek
  • Etkinlikler
  • Arşiv
  • Üyelik
    • Üyelik Avantajları
    • Üye Topluluklarımız
    • Üye Girişi
  • İletişim
  • English

Avrupa Koro Dünyası Kapadokya'da

​Dört Günün Kısa Öyküsü
 
Benzersiz doğası, eşsiz tarihi zenginlikleri ve çarpıcı manzaralarıyla Kapadokya, dünyanın en sıradışı coğrafyalarından biridir. Büyük şehirlerin karmaşasına tezat oluşturan dinginliği ise ziyaretçilerini en çok etkileyen şeylerin başında gelir. Bu coğrafyanın en özel köşelerinden Uçhisar, 15-18 Kasım 2018 tarihleri arasında, Avrupa Korolar Federasyonu Konferansı ve Genel Kurulu’na ev sahipliği yaptı.

Avrupa Korolar Federasyonu Genel Kurulu ilk kez 1960 yılında Cenevre’de toplanmış. O tarihten itibaren de, her yıl farklı ülkelerde konferanslar yapılmış, üç yılda bir de genel kurulda yeni yönetim seçimi yapılmış. 2018 yılı buluşmasının bizler için çok büyük bir önemi vardı: Bu Konferans ve Genel Kurul Türkiye’de İLK KEZ toplanıyordu.

Resim
​İlk başlarda kafalarda pek çok soru işareti vardı: Avrupa’nın alışıldık merkezlerinden uzak bir ülkede nasıl toplantı yapılır? Hele hele büyük bir şehirde değil de, haritaya bakan ama bölgeyi bilmeyen birinin ‘’ıssızlığın ortası’’ diye tanımlayabileceği bir köyde nasıl yapılır? Bu kadar insanı  layıkıyla ağırlayacak donanımda tesisler var mı? Peki ya teknik alt yapı? Havalimanlarından adını bile zor telaffuz ettiğimiz o köye ulaşım nasıl sağlanır ki? Ancak bu sorular, alışkanlıkları kırmanın ve konfor alanının dışına çıkmanın müzikal yansıması olan Sing Outside the Box kavramına uygun düşecek şekilde bertaraf edilince, sıra geldi hazırlıklara.

​Avrupa Korolar Federasyonu Türkiye temsilcisi Koro Kültürü Derneği’nin ev sahipliğinde düzenlenen bu önemli organizasyona, derneğimizin gönüllüsü olarak katıldım. Meslek hayatımda yüzlerce defa rehber olarak gittiğim, 5 yıl da ailemle birlikte yaşadığım Kapadokya’ya, bu sefer müzik için gidiyor olmak, benim için bambaşka bir deneyimdi. Avrupa’nın ve Türkiye’nin pek çok köşesinden Kapadokya’nın kalbindeki Uçhisar’a gelen 120 misafiri dört gün boyunca ağırlamak, onları dinlemek, onlardan öğrenmek, sohbetlerine ve tartışmalarına ortak olmak, lezzetli yemekler ve keyifli konserleri paylaşmak beni çok zenginleştirdi.

Etkinliklerin açılış konuşmasını Türkiye Gençlik Filarmoni Orkestrası şefi Cem Mansur yaptı. Klasik müziğin ülkemizdeki güncel durumuyla ilgili bu aydınlatıcı konuşmadan sonra, güzel bir sürpriz yaparak bir gazel seslendiren tasavvuf müziği uzmanı Ömer Faruk Belviranlı, sonraki günlerde düzenleyeceği atölyesinde bizi nelerin beklediğine dair ufak bir ipucu vermiş oldu. Yörenin geleneksel testi kebabı ile zenginleşen akşam yemeği, A Capella Boğaziçi’nin mini konseriyle daha da hareketlendi. Çok keyifli bir akşam oldu doğrusu.

Etkinliklerin ikinci gününde Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası şefi Cemi’i Can Deliorman’ın Türkiye’nin Klasik Müzik Sahnesi konferansı, tasavvuf müziği uzmanı Ömer Faruk Belviranlı’nın Anadolu’nun Geleneksel Ses Teknikleri atölyesi, ödüllü Macar koro şefi Dora Halas ile şef, çellist ve besteci Greg Gils’in yenilikçi atölyeleri büyük ilgi çekti.  Kültür ve Turizm Bakanlığı desteği ile Devlet Çoksesli Korosu’nun Güray Müzesi’nde gerçekleşen konseri, yerli yabancı tüm konukların büyük beğenisini kazandı. Kapadokya’nın geleneksel yeraltı mekanlarının çağdaş bir yorumu olan Güray Müzesi, Avanos’un binlerce yıllık çömlekçilik mirasını sergileyen muhteşem bir mekan. Yöreye giden herkesin ziyaret etmesini öneririm.
 
Uçhisar’ın en güzel manzaralarına sahip Argos Hotel’den de bahsetmem gerekir. Açık havalarda, ufukta bir dev gibi yükselen muhteşem Erciyes Dağı’nı seyredebildiğiniz, vadilerin labirentine hakim bir noktada bulunan Argos in Cappadocia, derneğimize en büyük desteği veren kurumlardan biriydi.  Alışıldık otellerden çok farklı bir ortama sahip Argos, adeta köy içinde bir köy gibi. Misafirlerin kaldıkları odalar da birbirlerinden farklı. Hiçbir şey sıradan değil, aynı değil. Toplantıların yapıldığı mekanlar da bu sıradışılıkları ile herkesin büyük beğenisini kazandı.


​Genel Kurul toplantısı ve atölyeler ise, bölgenin bir başka ünlü tesisi Kapadokya Lodge’da yapıldı. Farklı büyüklüklerdeki salonlarıyla hem kalabalık konferansları, hem de daha küçük topluluklarla gerçekleşen atölyeler ve konuşmaları bir çatı altında toplayan tesisin, bilhassa öğle yemeklerine hazırlanan zengin açık büfesi, tüm misafirlerden takdir topladı. Burada düzenlenen Genel Kurul’da yeni yönetim kurulu seçimi de yapıldı ve Koro Kültürü Derneği başkanı ve Devlet Çoksesli Korosu şefi Burak Onur Erdem, Avrupa Korolar Federasyonu yönetim kuruluna bir kez daha seçilerek önemli bir başarıya imza attı.
Resim

​Büyük beğeni toplayan bir başka etkinlik ise, Uçhisar’la Göreme arasında yer alan Güvercinlik Vadisi’ndeki Müzikli Yürüyüş oldu. Bu etkinlikte ben de büyük bir keyifle rehberlik yaptım. Ancak işin güzel kısmı görevi çok sevdiğim bir başka dostla paylaşıyor olmamdı. Ülkemizin koro dünyası denince akla ilk gelen isimlerinden sevgili Masis Aram Gözbek işin müzikal kısmını üstlendi. Pırıl pırıl bir havada yaptığımız nefis bir sabah yürüyüşü sırasında Masis’in öğrettiği türküleri öğrenen katılımcılar, gezinin sonunda hem dans ettiler hem de şarkılar söylediler. Sesleri hala kulağımda!


Hava şaşırtıcıydı aslında. Bir gün diğerine hiç uymadı. Bir gün lapa lapa kar yağdı, ısı sıfırın altına indi. Ertesi gün ise masmavi bir gökyüzü ve yumuşacık bir güneş her şeyi değiştirdi. Gökkuşakları ve kar kristalleri arasında gidip geldik yani... Ama müziğin o herkesi sarıp sarmalayan sıcaklığı, akşamları Uçhisar’da soba başında toplanıp söylediğimiz şarkılar, paylaştığımız kahkahalar ve iyi dilekler sayesinde içimizde her daim bahar vardı.

Güzel insanlar tanıdım, güzel dostlarla beraber çalıştım. Harika takım liderlerimiz vardı, satranç oyunu gibi birkaç hamle sonrasını düşünüp ona göre pozisyon alan etkin organizasyon becerisi sayesinde, kafalardaki tüm tereddütler silindi ve ortaya Avrupa Korolar Federasyonu tarihinin en iyisi olarak nitelendirilen bir buluşma çıkmış oldu.
​
Şimdi sıra Ljublijana’da!
Koro Müziği’nin bütünleştirici gücüyle zenginleşen nice buluşmalara!
 
İlknur Akman ERK
Koro Kültürü Derneği Gönüllüsü
 
Koro Kültürü Derneği
Şahkulu Mah. Serdar-ı Ekrem Sok. No:15/A Galata, Istanbul / TR 
KVKK Aydınlatma Metni
  • Hoş Geldiniz
  • Dernek
  • Etkinlikler
  • Arşiv
  • Üyelik
    • Üyelik Avantajları
    • Üye Topluluklarımız
    • Üye Girişi
  • İletişim
  • English