Koro Kültürü Derneği
  • Hoş Geldiniz
  • Dernek
  • Etkinlikler
  • Arşiv
  • Üyelik
    • Üye Topluluklarımız
  • İletişim
  • English

MAGMA ve Boğaziçi Caz Korosu Ailesi Pandemi Sürecinde Neler Yaptı?

Sizce insanı en çok korkutan şey nedir?

Bence insanı en çok korkutan şey belirsizliktir! Ve şu sıralar tam olarak böyle bir dönemin başındayız. Başındayız diyorum, çünkü hala soru işaretleriyle dolu bir buz dağı var karşımızda. Soruların, senaryoların, fikirlerin ve duyguların uçuştuğu bir muamma.

Rahat olun, karamsar bir başlangıç gibi görünse de aslında yazacaklarım her şeye rağmen umutla yürüyen korolardan birine örnek. Belki sizler de benzer çalışmalar yaptınız, belki aklınıza geldi ama o gücü bulamadınız, belki de o kaosta kayboldunuz ve bir yol göstericiye ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsunuz.

Ne olursa olsun hepimiz aynı yoldayız. Önemli olan umutla yürümek ve koro müziğinin en değerli öğretisi olan “bir”likteliğin gücüne ve kendimize inanmak...

Resim
Özellikle bu süreçte, koro müziği gibi fiziksel olarak bir araya gelip çalışmayı gerektiren, ekran karşısında yapılması imkansız görünen bir olgunun gerçekten istenirse hiçbir engel dinlemeden önemli işler yapabileceğine şahit olduk. Mert Can şefimizin de dediği gibi: “Koro müziği özellikle bu dönemde tüm dünyada o kadar çok kurum ve organizasyonun yapamadığını başardı ve bir araya gelip şarkı söylemenin gücünü samimiyetle ortaya koydu ki ekran karşındaki herkes bir şekilde koroların yaptıklarına şahit oldu, bir şekilde koro müziği dinledi. Korolar olarak bu dönem, belki de eskiden dokunamadığımız kadar çok kalbe dokunduk..”

​Bu durumla yüzleştiğimizde endişelerimiz yok muydu, elbette hem de çoktu. Kurduğumuz yapının zarar görmesinden korktuk, bireysel olarak düştüğümüz güçsüz hissettiğimiz anlar oldu. Herhangi resmi bir kuruma bağlı olmadan tamamen gönüllülükle işleyen bir organizasyon olarak 250 amatör şarkıcımızın sorumluluğunu düşününce bile beynimizden kaynar sular boşaldı ilk günlerde. Çevrimiçi prova yapacağımızı paylaştığımızda yıllardır birlikte çalıştığımız koristlerimizden bile şu görüşleri almak bizleri hayli ürküttü itiraf ediyorum: “Mantıksız, etkisiz olacak, zorlanacağız, verimli olmayacak, uzun sürmeyecek, keyifli olmaz, istikrarlı olmaz, nasıl ses çıkaracağız, bu dönem böyle bitecek…”
​
Ancak bir an bile durmayı düşünmedik, belki de bütün bu süreci bu kadar sağlıklı atlatabilmemizdeki en büyük etken bu oldu. İnandığımız değerlerden vazgeçmemek, çok çalışmak, soğukkanlı davranmak, bugüne kadarki deneyimlerimizi de cebimize koyup sürekli yenilenen bir plan dahilinde ilerlemek…

Tabii ki müthiş bir planlama ve öngörü sahibi olmanız vazgeçilmez oluyor bu süreçte. İç işleyişinizi rahatlatmak kadar, kurulması güç olan güven ortamının korunmasını sağlamak da öncelik taşıyor. Tüm koristlerin her şeyden önce birbirlerine bağlı çok değerli insanlar olduğunu bilerek hareket etmek, herkesin fiziksel ve ruhsal sağlığını ön planda tutarak ortak hedefler koymak, herkesi sürece dahil ederek yeniden bir düzen oturtulması adına yol göstermek, kaliteli müzik yapmanın yanı sıra tüm farklılıklarımıza rağmen aynı amaç için tek nefes olabilmenin gücünü hatırlatmak, en önemli enstrümanımız olan insan sesini, insanı ve doğasını tanımak ekstra önem kazanıyor.​
Resim

Bence zamanın iki önemli özelliği var. Birincisi hızlı akması, ikincisi her şeyin ilacı olması. Arkamıza dönüp baktığımızda 3 ayı geride bıraktığımızı görüyoruz. İnsan ömründe belki çok büyük bir aralık değil, ama alışkanlık kazanmak, kendini geliştirmek, bilinçaltımıza faydalı davranış kalıplarını yerleştirmek için fazlasıyla uygun bir süre. Bu sebeple her anımızın farkında yaşamak çok kıymetli. Tüm bunlardan yola çıkarak sorumlu olduğumuz konularda önlemlerimizi aldık, doğru kaynaklardan edindiğimiz bilgileri paylaştık, sükunete ve birbirimize inanmaya teşvik ettik tüm korolarımıza ilk adım olarak. Ve tüm koristlerimize; bu süreci kendimize ayırabileceğimiz bir zaman olarak görmeyi, zamansızlık ve koşturmadan yapamadığımız şeylere bu dönemde zaman ayırmayı, kendimize dönmeyi ve doğaya daha yakın olmayı tavsiye ettik sürekli.
​
Resim
Tüm belirsizliğe karşı iyi işler çıkarabilmeyi sanırım normalde de alıştığımız çalışma rutinimize borçluyuz. Belki de bu sebeple, teknolojiyi de yanımıza alıp her şeye çok hızlı adapte olabildik. Alt alta koyunca belki bir iş listesi gibi görünen 90 günlük bu maceramızı kısa başlıklarla özetlemeye çalıştık. Her biri ayrı ayrı saatlerce çalışmayı gerektiren bir proje başlı başına. Bizler merak ettiğiniz ya da danışmak istediğiniz her konuda deneyimlerimizi paylaşmaya hazırız. Artık her şey bir tuşa basmak kadar yakın.. :)
​
​Mart *ÇİP/ÇİB (Çevrim içi buluşma / tüm korolarla ayrı prova)
11 Mart: Türkiye’de ilk COVID-19 vakası
12 Mart: Acil müdahale ve tüm prova/konserlerin ertelenmesi
14/15/16 Mart: Tüm korolara ödevler
21-22-23 Mart: Korolarla ÇİB-1 (Anket, bilgilendirme, sohbet)
24 Mart: Tüm korolara özel ses egzersizleri + düzenli takip edilecek ders içerikli sunum
25 Mart: Anketlere göre belirlenen buluşma grupları (Amaç sosyal birliktelikle araştırma yapılması; eğitim, nota, müzik, kitap, film/dizi, bitkiler, bülten vb. çalışmalar)
26 Mart: “Çöpüne Sahip Çık - Ece Kuray Tunçsa v - ” ÇİB-2
27 Mart: Mezun platformlarıyla ÇİB-3
28/29 Mart: ÇİP-1 (soru & cevap) / Sanal Koro çalışma başlangıcı


​​Nisan
2 Nisan: “İşaret Dili - Berrak Sayal” ÇİB-4
4/5/6 Nisan: ÇİP-2
11/12/13 Nisan: ÇİP-3 / MAGMA Mezunlar Platformunun kurulması
18/19/20 Nisan: ÇİP-4
22 Nisan: “Mustafa’m” Sanal Koro lansmanı
25/26/27 Nisan: ÇİP-5
Resim
Mayıs
2/3 Mayıs: ÇİP-6
9/10 Mayıs: ÇİP-7 / Festtogether / “Annemize Türkü” Sanal Koro lansmanı
13 Mayıs: “İş Hayatında Oyunculuk Teknikleri - Hilal Kara” ÇİB / Dekoor in Quarantine - “Fix You” Sanal Koro Lansmanı
16/17 Mayıs: ÇİP-8
18 Mayıs: “Vatan Marşı” Sanal Koro lansmanı
20 Mayıs: “Otizm Farkındalık Eğitimi - Nihal Yormaz” ÇİB-5
23/24 Mayıs: ÇİP-9
30/31 Mayıs: ÇİP-10
​
Haziran
6/7/8 Haziran: ÇİP-11
12/13/14 Haziran: Korolarla çevrim içi performans geceleri
​
Resim

​Provalar:
Amacımız; teorik eğitim, ses, eser analizleri, ödevler, koreografi, kolaylaştırıcı eğitimler, grup çalışmaları ve bire bir çalışmalarla kondisyonumuzu korumak ve temel eğitimlerimize devam etmekti.

Haftalık rutin prova saatlerimizde 6 ayrı aktif koromuzla, her koroya özel içerikle yaptığımız akış şu şekilde oldu:


Haftalık içeriği değişen ısınma egzersizleri (Panda & Ayberk Konca)
Toplu ses açma
Haftalık yenilenen ders içeriklerine göre konu anlatımı, egzersizler ve testler
Şan Eğitimi - Yeşim Arslan
Koreografi - Ekin Tunçeli
Kolaylaştırıcı - Aysu Erdoğdu Miskbay
Misafirlerimiz:
Ali Özbay
Güneş Kaya
Hasan Uçarsu
İberya Özkan Melaşvili
Nedim Yıldız
Neyzen Özsarı ve Taşplak Senfoni Orkestrası
Selva Erdener

Toplantılar:
12 haftalık rutin yönetim kurulu toplantılarına ek olarak, 27 müzikal, 14 sanal koro video, 6 Kültürlerin Sesi Projesi çevrimiçi buluşması.

Yazımı burada, bizlere itici güç veren olağanüstü bir şiirle noktalamak istiyorum. Değerli besteci Hasan Uçarsu’nun notalarıyla dinlemek isteyenler için:
https://youtu.be/0OmhrdIuP38

YENİDEN
Hava, su, toprak ve ateş
ve akşama doğru güneş
yanıp yansılanırken sularda
geçerek içinden zamanın
ve yıkımların,
silkinip üstümüze çöken karanlıktan
açılmak rüzgarlarını
birlikte ezberlediğimiz denizlere
ya da kanatlı balıklar gibi
sıçramak doruklara
yükseklerden köpürerek dökülen
çağlayanlar içinden
ışıyan gök kuşağına. (Cevat Çapan)
Hepimize ilham olması ümidiyle; sağlıkla ve bol müzikle kalın…
                                                                                                                                                                                                                                                            Gülüm İmrat
                                                                                                                                                           MAGMA & Boğaziçi Caz Korosu Ailesi Genel Koordinatörü
Koro Kültürü Derneği
Şahkulu Mah. Serdar-ı Ekrem Sok. No:15/A Galata, Istanbul / TR 
KVKK Aydınlatma Metni
  • Hoş Geldiniz
  • Dernek
  • Etkinlikler
  • Arşiv
  • Üyelik
    • Üye Topluluklarımız
  • İletişim
  • English